Kaartsoort

Uit Parkeerwoordenboek

(Doorverwezen vanaf Kortparkeerkaart)

Ga naar: navigatie, zoeken

Kaartsoorten zijn verschillende typen media waarmee via parkeerapparatuur gebruik gemaakt kan worden van het parkeerrecht. Sommige kaartsoorten dienen voor aanvang van de parkeerhandeling verkregen te worden om er gebruik van te kunnen maken, andere worden op het inrijmoment verstrekt. Indien er sprake is van achteraf betaald parkeren wordt de kaart tijdens het betaalmoment gebruikt om het parkeergeld te voldoen.

Voorbeelden van kaartsoorten

Apparatuurgerelateerde kaartsoorten

Kortparkeerkaarten

Een kortparkeerkaart is een bij het betreden van de parkeervoorziening uitgegeven kaart waarmee een eenmalig parkeerrecht verkregen wordt.

Waardekaarten

Waardekaarten vertegenwoordigen een bepaalde waarde waarmee bij de betaalautomaat of uitrijterminal voor het parkeerrecht betaald kan worden. Waardekaarten zijn onder te verdelen in:

  • valutakaarten: de kaart vertegenwoordigt een vastgesteld bedrag dat in mindering wordt gebracht op het te betalen parkeergeld.
  • tijdkaarten: de kaart vertegenwoordigt een aantal tariefperiode waarmee de betaalde tijd wordt verminderd.
  • kortingskaarten: de kaart verlaagt voor (een deel van) de te betalen tariefperioden het geldende tarief.

Een dagkaart is, als het een toegangsmiddel voor een parkeervoorziening betreft, een vorm van waardekaart (een tijdkaart).

Uitrijkaarten

Uitrijkaarten zijn kaarten die gebruikt wordt om eenmalig de uitrit open te sturen. Deze kaarten zijn niet gekoppeld aan een bij het inrijden verkregen of reeds in bezit zijnde kaartsoort, en bij gebruik van een uitrijkaart is dan ook sprake van 2 incomplete parkeerhandelingen: een inrijmoment op de kaartsoort waarmee toegang verkregen is en een uitrijmoment op de uitrijkaart.

Congreskaarten

Ook wel evenementskaarten genoemd. Kaart waarmee het mogelijk is meerdere keren van een parkeervoorziening gebruik te maken in een beperkte periode. Kan ook worden beschouwd als een kortlopend abonnementskaartje.

Nultariefkaarten

Een nultariefkaart waardeert het volgens een andere, eerder ingevoerde kaartsoort te betalen parkeergeld af tot nul. Hierdoor blijft, in tegenstelling tot bij gebruik van een uitrijkaart, sprake van een volledige parkeerhandeling, met inrij-, betaal- en uitrijmoment.

Apparatuuronafhankelijke kaartsoorten

Credit cards en realtime parkeerpassen

Deze betaalmiddelen kunnen de parkeerder identificeren kan bij daarvoor geschikte apparatuur, waardoor gebruik gemaakt kan worden van het parkeerrecht zonder daar een aparte kaart voor te hoeven trekken.

Abonnementskaarten

Een bij een abonnement behorende kaart bevat een vooraf betaald parkeerrecht, waarmee gedurende de looptijd van het abonnement toegang tot de parkeervoorziening verkregen kan worden.