Parkeervergunning

Uit Parkeerwoordenboek

Versie door Wikiadmin (overleg | bijdragen) op 2 apr 2013 om 11:40

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Definitie

Een door de gemeente of ander publiek orgaan op grond van een verordening toe te wijzen recht om onder voorwaarden en op specifiek aan te geven locaties te mogen parkeren.

Vaak is een vergunning verbonden aan het kenteken van een of meerdere voertuigen.

Soorten vergunningen

  • Bewonersvergunning: vergunningen die toegewezen worden bewoners in een gebied. Vaak wordt een bewonersvergunning op kenteken uitgegeven.
  • Bezoekersvergunning: een vergunning die door bewoners of bedrijven uitgeleend kan worden aan bezoekers voor gebruik tijdens het bezoek.
  • Bedrijfsvergunning: een vergunning voor bedrijfsauto's of auto's van medewerkers van het bedrijf. Bedrijfsvergunningen worden vaak niet op kenteken uitgegeven.

Vergunningen worden nog vaak uitgegeven in de vorm van een gedrukt waardedocument dat zichtbaar voor de ruit van het voertuig moet worden aangebracht. Of de vergunning geldig is in het het betreffende gebied, met het betreffende voertuig of tijdens gedurende de tijdsperiode kan door een parkeercontroleur afgelezen worden van het document.

In toenemende mate worden vergunningen digitaal verstrekt. Er is dan geen sprake van een gedrukt waardedocument, maar van een zichtbaar aanwezige identificatiemiddel (vaak een te onderscheiden pas met een uniek nummer) of afgifte van de vergunning op kenteken. De geldigheid van een vergunning wordt in geval van een digitale vergunning gecontroleerd in een parkeerrechtendatabase.