Parkeerbelasting: verschil tussen versies

Uit Parkeerwoordenboek
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Gemeentewet geeft gemeentes de bevoegdheid om parkeerbelasting te heffen. Dit wordt gefiscaliseerd parkeren genoemd. Het heffen van parkeerbelasting is een uitvo...')
 
Regel 1: Regel 1:
De Gemeentewet geeft gemeentes de bevoegdheid om parkeerbelasting te heffen. Dit wordt gefiscaliseerd parkeren genoemd. Het heffen van parkeerbelasting is een uitvoeringsmaatregel voor het [[parkeerbeleid]]. Door het heffen van parkeerbelasting kan immers gereguleerd worden welke parkeerders waar worden gefaciliteerd.
+
De Gemeentewet geeft gemeentes de bevoegdheid om parkeerbelasting te heffen. Dit wordt gefiscaliseerd parkeren genoemd. Het heffen van parkeerbelasting is een uitvoeringsmaatregel voor het [[parkeerbeleid]]. Door het heffen van parkeerbelasting kan immers [[parkeren#Gereguleerd_parkeren|gereguleerd]] worden welke [[parkeerder|parkeerders]] waar worden gefaciliteerd.
  
 +
==Typen parkeerbelasting==
 
In de praktijk treffen we twee soorten parkeerbelasting aan:
 
In de praktijk treffen we twee soorten parkeerbelasting aan:
  

Versie van 2 apr 2013 om 12:21

De Gemeentewet geeft gemeentes de bevoegdheid om parkeerbelasting te heffen. Dit wordt gefiscaliseerd parkeren genoemd. Het heffen van parkeerbelasting is een uitvoeringsmaatregel voor het parkeerbeleid. Door het heffen van parkeerbelasting kan immers gereguleerd worden welke parkeerders waar worden gefaciliteerd.

Typen parkeerbelasting

In de praktijk treffen we twee soorten parkeerbelasting aan:

  • belasting voor het incidenteel parkeren op daarvoor aangewezen plaatsen
  • belasting voor een parkeervergunning om te parkeren op daarvoor aangewezen plaatsen.

Artikel 225, 234 en 235 van de Gemeentewet en het Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen bieden de wettelijke kader voor de heffing van de parkeerbelasting.

In 2012 hieven 157 gemeentes in Nederland parkeerbelasting.