Beschikking

Uit Parkeerwoordenboek

Versie door Wikiadmin (overleg | bijdragen) op 24 jul 2012 om 18:13 (Created page with ""Beschikkingen in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht" of in het kort "beschikkingen" zijn sancties voor verkeersovertredingen waarbij geen letsel aan personen of schade ...")

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

"Beschikkingen in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht" of in het kort "beschikkingen" zijn sancties voor verkeersovertredingen waarbij geen letsel aan personen of schade aan goederen is ontstaan.

In het geval van een dergelijke overtreding is de Wet administratieve handhaving verkeersvoorschriften (ook wel bekend als "Mulderwet") van toepassing. De handhaving van deze wet gebeurt door administratieve sancties ("Mulderbonnen") waartegen administratief beroep ingesteld kan worden bij de Officier van Justitie.

Indien wel letsel aan personen of schade aan goederen ontstaan is bij een verkeersovertreding is er geen sprake meer van een "Mulderfeit". De politie maakt dan proces-verbaal op en de overtreding wordt strafrechtelijk afgehandeld.